вторник, 29 юни 2010 г.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА КНИГА ЗА СЕЛО БИСТРИЦА-РОДНОТО МЯСТО НА МОЯ ПРАДЯДО- СТОЙО КРУШКИН



Дългоочакваната книга, която ми беше обещана от Валя Крушкина вече е в ръцете ми. Това е книгата „Село Бистрица селищна монография”, издадена от Съвета за култура-Район „Девети септември”-София, Народно читалище „Лиляна Димитрова” – с. Бистрица, авторът е отец Драгомир Янков Котев /на снимката/, а изданието е с личен автограф за Валя. Книгата няма година на издаване, но по всяка вероятност е издадена доста след датата 9 септември 1944 г., съдейки по наименованието на района, а именно 9 септември.
В книгата намерих някои любопитни факти за рода, които бързам да споделя на прима виста. Предстои и по-подробно заснемане на части от книгата, които ще публикувам тук. Но сега първите и най-важни неизвестни до сега за мен факти:

1.Произходът на фамилията „Крушкини” идва от заселването на тези хора „при дивите круши, наричани „крушки”.

2.Оказва се още, че Никола Крушкин наистина може би е бил монах в Драгалевския манастир, защото се споменава, че дори е бил и негов игумен, а ако не е бил монах, не би могъл да стане и игумен. След това напуска манастира и открива бакалница на куручешме-днес срещу Съдебната палата в София, където е и паметната плоча. Обесен е само два дни преди освобождението на София от турците. Умира с усмивка, защото е доволен от делото си в полза на Свободата.

Това са първите два твърде интересни факта от историята на рода ни и по-конкретно на Никола Крушкин Чолака. Ще сканирам части от книгата, които ще публикувам тук, за да ги има като архив. Това ще бъдат части, които пряко касаят историята на рода. Други интересни факти за историята на селото ще бъдат публикувани в писмен текст малко по-късно.

ЕДИН ЦИТАТ ОТ HTTP://BISTRICA-BG.COM:

“Променят се битът и традициите на село Бистрица. Забравят се легендите свързани с манастирите, с оброчищата и историческите събития. Отиват си от нас певците на стари исторически народни песни, разрушават се веществени паметници. Но и расте интересът към миналото на селото.Затова събрах материали за историята на Бистрица, подредих ги и написах тази история , та нашите деца да има от къде да прочетат за миналото на нашето село, което не е славно, но е много, извънредно много мило.”
Отец Драгомир"

Няма коментари: