събота, 10 декември 2011 г.

НОВИ ИНФОРМАЦИИ ОТ СЕЛИЩНАТА МОНОГРАФИЯ НА ОТЕЦ ДРАГОМИР ЗА КРУШКИНИ И СЕЛО БИСТРИЦА

Открихме църковни настоятели-Димитър М. Крушкин, роден през 1905 г, Михаил Крушкин, починал през 1921 г. на 70 г., Анто Крушкин, починал през 1930 г. на 78 г. и Кръсто Ив. /вероятно Иванов б. р./ Крушкин, починал през 1957 г. на 73 г. Църквата се е наричала "Св. Георги", осветена е през 1884 г., тя се намира на мястото на стария манастир със същото име. Главен майстор на църквата е Постол /Апостол/ от Галиче-Македония.
Оказва се, че в село Бистрица има, или е имало "Крушкин кладенец" в двора на Кръсто ИванО Крушкин. За рода се споменава, че са се заселили при дивите круши, наричани "крушки" и от там произлиза името "Крушкини". Около Освобождението-1878 г. селото е наброявало около 530-600 жители.
Майката на Стойо събирала билки в планината, които продавала в селото, за да издържа семейството си. Дали е била знахарка, или не, няма информация, ще се опитаме скоро да проучим тази част от рода в общината в Панчарево, а ако там няма данни, и в Бистрица. Доста хора в Бистрица се издържали като секли дърва в гората, така че билкарството и дърводобива-занимания, които са били извършвани в планината, не са нови за региона.

Няма коментари: