понеделник, 25 февруари 2019 г.

МАЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ, НО ВАЖНИ УТОЧНЕНИЯ ЗА ИМЕТО НА СТОЙО КРУШКИН И ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ОРКЕСТЪР „BULGARIAN BALKAN BAND“


ЗА ИМЕТО

Понеже преди време се появиха някои съмнения от някои хора, че видите ли, Стойо Крушкин не бил от рода на Крушкини, понеже въпросните хора не го били чували сега се налагат някои уточнения. Първо, същите тези хора, са доста по-далечни роднини на сподвижника на Левски в Шоплука - Никола Крушкин-Чолака, отколкото е Стойо Крушкин, който на практика се явява втори племенник на възрожденеца, по линия на баща си Иванчо Тончов от рода на Крушкини, който изрично е отбелязан и в официалното родословие на рода, правено от Стоянка Крушкина от Бистрица именно като Иванчо Тончов, син на Тончо, който пък е брат на бащата на Никола Крушкин-Чолака…!
Има и още нещо. Понеже Стой по силата на административни обстоятелства, навсякъде се подписва като Иванов, по бащиното си име, някои сметнаха, че това било доказателства, че той самият не е от рода Крушкини, защото дори не се подписва така! Е, открихме доказателство, със саморъчния подпис на Стойо Крушкин, в който той се изписва сам като Стойо Иванов Крушкин! То е от военна регистрация в САЩ, от 1941 г. Да не говорим, че на гроба на Стойо в Калифорния името му е изписано именно като „Stoio I. Kroushkin“…!
С това се надяваме, че съмненията на някои хора, които странно, защо въобще се появяват, вече са разсеяни, а ако не са, то си е за тяхна сметка!




ЗА ОРКЕСТЪРА

До сега имаше спорове, кога точно е създаден оркестъра „Bulgarian Balkan Band“, в Стилтън, Пенсилвания. Оказва се, че според публикация на вестник „Харисбърг Телеграф“ от 18 януари 1917 г., оркестърът е създаден преди три месеца, спрямо тогава. Това означава октомври 1916 г. В същото време обаче има публикации в местни медии в столицата на Пенсилвания, Харисбърг, където става ясно, че оркестърът като такъв, но вероятно не в пълен състав, свири още от пролетта на 1916 г. Такива исторически податки има за 15 май, 24 май и за 13 юни. Това ни навежда на мисълта, че оркестърът вероятно наистина е започнал дейността си още от 1915 г., както се знае в семейните спомени на Крушкини, но официализирането му като български емигрантски оркестър в общността в Стилтън и региона е станало вероятно именно през месец октомври 1916 г., както и ни съобщава вестник „Харисбърг Телеграф“ от 18 януари 1917 г., в текст под снимка, на която е изобразен самият български емигрантски оркестър. 



Няма коментари: