понеделник, 14 януари 2019 г.

МАКЕДОНСКИ КОМИТА-ЕМИГРАНТ ВОЮВА И С ОРЪЖИЕ, И С МУЗИКА

Рампо Спиров

Рампо Спирков е българин от Македония, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация /ВМРО/. Той е роден на 1 март 1884 г. в Прилеп, който по това време се намира в рамките на Османската империя. Участва активно в Илинденско-Преображенското въстание като четник на войводата Петър Ацев. Взема дейно участие в нападението на мюдюрлука /околията/ Витолище, Мариово. След въстанието продължава да се занимава с революционна дейност и е доверено лице на ръководството на Прилепския революционен комитет.

През 1905 г., както много българи от Македония, Рампо Спирков, или както е цялото му име – Харалампи Спиров, емигрира в САЩ, за да търси препитание и да спести пари за „Стария край“. Установява се в Стилтън, Пенсилвания, където вече има сериозна колония от българи предимно от Македония, Солунско и от София и околностите. Там става член и по-късно попада и в борда на настоятелството на Македонската патриотична организация „Прилеп“, Стилтън.

Рампо Спирков е интересен освен със своя революционен нрав и участието си в различни революционни завери, така също и със своя музикален талант. В Америка той попада в оркестъра на капелмайстора Стойо Крушкин – „Bulgarian Balkan Band“, който е софиянец, но също живее в Стилтън.

Оркестър "Bulgarian Balkan Band"
В оркестъра повечето музиканти са от Солунско, Прилепско и Софийско. Рампо започва да свири в оркестъра като редови музикант. Изпълняват предимно македонски музикални произведения, които са популярни сред хората и много бързо и лесно се запяват, защото повечето са народни песни за войводи, за конкретни събития или за емиграцията. Сред популярните изпълнения на оркестъра, в който свири и Рампо Спирков са: „Изгрей зора на свободата“, „Нещо ке те питам бабо“, „Църно му било пишано“, „Македонско хоро“, „Велешка песен“, „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, „Що ми е мило ем драго“, „Край Вардаро“, „ Дойчин войвода“, „Заплакало йе Мариово“, „Чамчето“, „Мануш войвода“, „Калиманци“, „Планино Пирин“ и много други.

Както се вижда от част от репертоара, песните отразяват конкретни и при това близки исторически събития. Една от песните е именно за нападението околията Витолище, Мариово. Така с песните си оркестърът изразява позиция, разказва, играе ролята на хор в древните пиеси, като припомня исторически сцени, въпреки, че повечето от тези събития са наистина близки, касаят настоящото поколение и съдбините на областта Македония преди, около и малко след Балканските войни. По този начин Рампо Спирков и българският оркестър в Стилтън, Пенсилвания показват не само своята национална принадлежност, но и така се съхраняват като българи в една чужда културна среда, в която стопяването на националния елемент е процес, който може много лесно да се случи, при това от само себе си, под влиянието на местните култури, традиции и обичаи.

При преброяването на населението на САЩ от 1940 г. са запазени данни, които се цитират от archives.com. Така разбираме, че през 1940 г. Рампо е на 56 г. и живее на ул. „Уорд“ № 5 в Стилтън, Стоутън Бороу, Пенсилвания. Той е глава на домакинство, което включва неговата съпруга Васка /или Васа/, родена през 1894 г., дъщеря Полин /или Павлинка/, родена през 1918 г., син Веро /или Киро/, роден през 1927 г. и още е един син Йордан, роден през 1928 г.

Македония, според сборника "Илинден 1903-1953" -
редактор Любен Димитров, Индианаполис, САЩ,
"Macedonian Tribune"
Съпругата на Рампо е натурализирана като гражданин на САЩ през 1936 г., заедно с още седемнадесет жени от окръга, за което ни съобщава вестник „The evening news“, от Харисбърг, Пенсилвания, в броя си от вторник, 5 май 1936 г.

Рампо Спирков се установява със семейството си по-късно именно в Харисбърг, окръг Дофин, Пенсилвания, както е записано в ancientfaces.com.

От сайта locateancestors.com пък получаваме информация за точната дата на раждане и на смърт на Рампо. Той е роден именно на 1 март 1884 г. и почива на 1 декември 1969 г., на 85 годишна възраст. Има известни несъответствия за семейното му положение, защото сайтът myheritage.com ни представя други две преброявания от 1920 и от 1930 г., където не се споменава точна дата на раждане, но пък се подават данни за децата в семейството, но така или иначе данните от 1940 г. се предполага да са най-прецизни, още повече че те са сравнени и с данните от пътническите списъци от остров Елис и Ню Йорк за периода след 1820 г., които се поддържат чак до 1957 г. и се актуализират непрекъснато.

Така един македонски комита, музикант, революционер и истински патриот открива себе си далеч от родината, далеч от заветния „стар край“, както тогава наричат България всички, които я напускат заради немотията и заради мечтата си да спастрят малко пари и да се върнат.

Войводата Петър Ацев
Рампо Спирков е един от доверените хора на легендарния войвода Петър Ацев - представител на Прилепския революционен район на Смилевския конгрес, в навечерието на 1903 г. Ацев е избран за запасен член на генералния щаб за въстанието, съставен от Даме Груев, Анастас Лозанчев и Борис Сарафов.

Така Рампо попада в сферата на влияние на една плеяда от комити, които изграждат в него един истински патриот, какъвто той остава до края на живота си през 1969 г. в Америка.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: