вторник, 15 януари 2019 г.

УБИЙСТВА В ИМЕТО НА ВЯРАТА, ИЛИ СТРАСТИТЕ БЪЛГАРСКИ

Георги Патов

Георги Патов е член на църковното настоятелство на храма Св. Благовещение в град Стилтън, щата Пенсилвания, САЩ. Данни за това откриваме в изследването на българската емиграция в САЩ – „История на българската емиграция в Северна Америка. Том 1: Поглед отвътре - 1860-1944 г.“ на д-р Иван Гаджев.

Георги Патов е и един от музикантите в един от първите, може би дори и първият български оркестър в САЩ, известен още от 1915 г. – „Bulgarian Balkan Band“, с капелмайстор маестро Стойо Крушкин от софийското село Бистрица.

Оказва се обаче, че въпросният музикант става неволен свидетел на едно брутално убийство в залата при църквата в Стилтън. Деянието е извършено през далечната 1948 г., на 4 април. Тогава е свикано събрание на църковното настоятелство, на което трябва да се обсъди въпросът с привикването на български свещеник в църквата. Православната македоно-българска църква в Стилтън, Пенсилвания е обект на разкол в продължение на почти двадесет години. Двете групи враждуват помежду си и именно през април 1948 г. се събират, за да разгледат въпроса, свързан с идването на свещеник от София. Чете се писмо от същия духовник. Именно тук Георги Патов, от страната на бъдещия подсъдим за убийство, протестира за курса, който се следва при представянето на писмото. Настъпва суматоха, в която Джордж /или Георги/ Миноф, на 51 г. застрелва в изблик на ярост Коче Ацеф на 24 г. и Борис Миоф на 32 г. Случаят е описан много подробно в решение на Върховния съд на щата Пенсилвания, издадено на 14 ноември 1949 г.

Този тип взаимоотношения на религиозна основа не са били рядкост, а понякога разделението е било и на политическа основа, особено във и след въпросната 1948 г., когато става пределно ясно, че комунизмът в България вече е незаобиколим фактор. Именно тогава спира и издаването на емигрантския вестник „Народен глас“ в Гранит Сити, окръг Медисън, щата Илиноис. Издателите са наясно, че вече няма как да водят регламентирана борба с този тип политическа система, която не ползва конвенционални методи за спор, а се противопоставя тотално на всичко, което не подкрепя техните вярвания и разбирания за живота, икономиката, политиката и целия обществен светоглед.

В официалния документ от съда в Пенсилвания от 1949 г. се съобщава също, че убийствата в Стилтън са предизвикани от „лошото чувство между двете групи, заради различия по доктриналното учение“, където очевидно става дума за различия в разбирането за някои основни правила в Православието. Именно поради тази причина църквата в Стилтън е била без свещеник от 1944 г. и е била обслужвана от пътуващ свещеник, при това от време на време. Едва в края на 1947 г. „македоно-българите“ от Стилтън, Пенсилвания стигат до общото мнение ,че въпреки разногласията си, те трябва да се обединят пред необходимостта от придобиването на свещеник на пълно работно време, тоест – църквата да работи, както се полага – постоянно.

Храмът "Св. Благовещение" -
Стилтън, Пенсилвания
Георги Патов е един от хората, които са от страната на обвиняемия Миноф, по време на инцидента. Той обаче не се възприема от властите като страна по случая и впоследствие – по делото, като не получава обвинение. Доказателството за това е, че само няколко месеца по-късно, на 24 август 1948 г. Патов омъжва дъщеря си Джоан, на 23 г., за Стив Майк – месар от Стилтън, който работел при Георги Патов, който също е бил месар.

Интересна е и съпругата на Патов – Катерина /или Катарзина, което е име от полски произход/ която се оказва австрийка по потекло и е носила фамилията Манчах. Данните за това откриваме в сайта ancestry.com, в раздела Pensilvania, Mariage.

Според данни от ancestry.co.uk, става ясно, че Георги Патов умира през 1980 г., а съпругата му Катерина умира през 1965 г. Данните са от индекса за смъртността в Dauphin, Pensilvania, USA, събирани в периода 1935 – 2014 г. Това показва, че той вероятно е роден около края на ХХ в. и макар и значително по-млад от капелмайстора Стойо Крушкин, той намира своето важно място в емигрантския оркестър „Bulgarian Balkan Band“.

Емигрантския оркестър "Bulgarian Balkan Band"
на капелмайстора Стойо Крушкин
Тези податки и исторически фрагменти показват един епизод от бита и живота на един обикновен българин, или македоно-българин, както са се наричали те в онези години. Така са живели нашите сънародници в САЩ, а и не само там – бурно, страстно и енергично.

Дори тези убийства от невъздържаност, които все пак са определени като предумишлени, тоест – от първа степен, по наказателния Закон на щата Пенсилвания от 24 юни 1939 г., показват, че общността ни в САЩ не е била еднородна. Успоредното пренасяне на обществените нагласи от България в емиграцията ни, са довели до същото действие при резултатите от обществените процеси, макар и потопени в една чужда културно-политическа среда.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ – Чикаго/САЩ

Няма коментари: