понеделник, 26 септември 2016 г.

НАУЧЕН ИНСТИТУТ ЗА ЕМИГРАЦИЯТА НИ В САЩ ЗАТИХВА ЗАРАДИ НЕМАРЛИВОСТ

Входът на Института по истпория на българската
емитрация в Северна Америка в гр. Гоце Делчев. 

Снимка: Туитър
Годините са разкъсали връзките на много българи с техните сродници, заминали някога, преди много време, да работят в Северна Америка, за да изкарат прехраната на семействата си в България. Единственият начин днес да се намери малко повече информация за тези наши роднини, повечето от които заминали за малко и останали там цял живот, са няколко сайта, сред които най-популярни са: ancestry.com и по-подробно за пътуванията с корабите в началото на ХХ век – libertyellisfoundation.org.

Разбира се, твърде вероятно е да има и други сайтове, но това са двата основни, в които могат да се намерят биографични данни и дати – в първия и интересни данни за пътуването, пристанища, както и здравословно състояние, което се декларира изрично – във втория сайт.

Разбира се и информацията, която може да се получи от тези сайтове не е безгранична, нито пък е обезателно напълно достоверна. Прави впечатление обаче, че служителите сравнително точно са записвали имената на българите-емигранти, но в същото време са се отнасяли много некритично към изписването на имената на селищата, от които идват те. Например, Стойо Иванов Крушкин – български емигрант от 1913 г. е изписан правилно, но в някои документи родното му място - село Бистрица е изписано като „Bistiskes”, което само звуково наподобява онова, което би било „Bistrica”!

Защо се получава така? Причината е, че служителите от имиграционната служба са приемали приоритетно името на човека и държавата, от която идва, но населеното място е било от по-ниско значение, въпреки че, ако нещо се случи с въпросния емигрант, те по някакъв начин трябва да уведомят неговите близки н адрес! Причината е била в доста сложните наименования на населените ни места. Служителите са чули Бистрица, но са изписали онова, което са разбрали от името, а именно – Bistiskes, което според тях наподобява истинското име на селото.

Това показва, че дори и тези автентични сайтове, където са поместени информации за пътуванията на нашенците в ранните години, са достоверни като исторически документи, но самите документи не са напълно достоверни, защото не са били достатъчно коректно попълнени още в онези години!

Много са малко и изследванията, които са правени задълбочено върху историята на българската емиграция в САЩ конкретно. На практика сериозни исторически изследвания в тази посока са само две – едното е на професор Трендафил Митев и другото е на д-р Иван Гаджев.

Първият е историк, а вторият е ветеринарен лекар, но научно-историческият му поглед върху историята на емиграцията ни в Северна Америка е завидно прецизен и пълноценен!

Отделяме повече внимание на втория автор, не защото подценяваме първия, а защото поставяме акцента върху това, че д-р Гаджев създава Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Т. Гаджев”.

Д-р Гаджев издава два напълно научно защитими тома с документи и снимки, както и с текст, който описва темата в дълбочина и ширина. Двата тома са издадени именно от Института.

Още през 1976 г. д-р Гаджев създава въпросният институт, който е в памет на убития му от комунистите в България без съд и присъда негов баща! По това време той се нарича Научен институт „Св. Кл. Охридски” и се помещава в Детройт. По-късно той разширява кръга на своите интереси и научни разработки и се сдобива с името, с което е известен и днес. Д-р Гаджев премества архива си в България, в родния си град Гоце Делчев. За целта в центъра на града е издигната нова сграда на три етажа, която поема архива от книги, периодични издания, снимки, архиви, документи. 

Средствата за построяването и функционирането на института са поети от семейство Гаджеви.

Свързахме се с бай Иван Марков който е известен на администрацията в общината на Гоце Делчев като човека, който държи ключа от въпросния институт. Той ни каза, че архивът е в насипно състояние и на практика в него не може да се работи, защото, ако човек търси нещо конкретно, то просто няма как да бъде открито, понеже всичко е в кашони и кутии, не е систематизирано, каталогизирано и подредено, както трябва да е в един научен институт с такъв богат и специализиран архив. 

По думите на бай Иван Марков, д-р Гаджев се е надявал, след като е предоставил архива напълно безвъзмездно, след като е построил и сграда, в която да бъдат поместени документите, държавата поне да поеме ангажимент по подреждането и осигуряването на регулярен достъп до института. Уви това не се случва вече години наред.

Бай Иван Марков е успял да направи нещо като именен показалец на хората, за които става дума в архивите, което е огромна работа, но е необходимо поне няколко човека – екип, да се заемат с подреждането, за да може то да е професионално. Бай Иван не е специалист, той просто има добрата воля да помогне и го прави, но ангажимента трябва да е на държавно-научно ниво, защото този институт касае историята на много българи и на практика се явява изключително ценно научно звено, което изследва една съществена част от историята на България и на българския народ.

Уви, държавата ни за пореден път нехае за нещо, което й е предоставено безплатно, а от нея се изисква само да се погрижи и да го ползва!

Жалко е, когато една такава важна част от историята ни като нация се губи и нито хората могат да намерят данни за своите деди, нито пък учените могат да работят с едно документално съкровище, което просто няма кой да подреди…!

Нелепо е да разчитаме на един дядо, за да организира един мащабен и съвременен научен институт. Държавата е тази, която е длъжник за това начинание, дали пък толкова сме улисани в настоящето си, че не виждаме миналото си…! Дано не е така, защото народ, който няма минало, или не се интересува от него, то той няма и бъдеще…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: