понеделник, 25 февруари 2008 г.

Публикация във вестник "Българска армия" на В.Жеков-16 септември 2002 г.

172 години от рождението на Никола Крушкин – Чолака

Никола Крушкин - Чолака е един от най-близките съратници на Васил Левски. Той е роден около 1830 г. в софийското село Бистрица. Той е бил послушник в Драгалевския манастир "Св. Богородица". Прякорът му Чолака произлиза от това, че като малък паднал в огън, обгаря си едната ръка и не може да я свива. По-късно отваря дюкян за книги на Коручешме в София. Той непрекъснато се движел из софийските села и вършел комитетска работа. Дори и след разкриването на арабаконашкия обир, софийският комитет запазва дейността си и чрез дюкяна на Никола Крушкин се разпространявали революционни идеи.

Васил Левски основава комитет в село Бистрица през 1870 г. с помощта на Никола Крушкин. Начело на него застава Стоян Котев Ваказов. В селата той обикаля с отец Генадий, с когото се познават още от легията в Белград, с отец Софроний от Макоцево, с Никола Крушкин - Чолака, който го превежда и на юг към Македония. Един от тези пътища преминава през селата Бистрица, Железница и след това на юг.

Бистрица е едно от най-старите села в Софийско. То върви през историята редом с Бояна и Яна.

Родът на Никола Крушкин не е случаен. Те са се занимавали със селско занаятчийство, но от тук са произлезли много видни българи. Потомък на Никола е Стойо Иванов Крушкин, който е бил военен музикант и между Балканските войни заминава за САЩ, където създава български оркестър и български ресторант. В момента там живеят неговите роднини - преки потомци на великия българин Никола Крушкин - Чолака. Те може би не знаят за своя славен произход, защото родовата памет се губи през годините и континентите, но споменът не е забравен напълно. Неотдавна в село Бистрица беше издигнат и паметник на героя, който е придружавал Апостола на свободата.

Няма коментари: