понеделник, 25 февруари 2008 г.

Публикация във вестник "Българска армия" на В.Жеков-21 април 2003 г.

Понякога традициите заличават границите

Потомък на български гвардейски музикант воюва във войната в Ирак

Тайлър Бловелт е американски гражданин. Майка му и дядо му са родени в САЩ, но по майчина линия той има българско потекло, защото прабаба му и два пъти прадядо му са българи от някогашното софийско предградие "Слатина". Тайлър е на 20 години и живее в Кътидръл сити в Южна Калифорния заедно с майка си Памела, брат си Райън и дядо си Фредерик.

При мобилизацията във връзка с предприетите мерки срещу Ирак той се записва доброволец и служи като ефрейтор в Американския морски корпус - Първа флотска логистична дивизия, в командването на Първи батальон. Интересно е да се погледне през неговите очи на поредната война в Залива.

Писмо от фронта

Заедно с останалите от логистичното подразделение заминаваме за Кувейт с кораб. Ще се бием в една дискусионна война, но ние сме от морската пехота и винаги сме в готовност. Разбрах, че да кажеш "сбогом" е едно твърде неприятно задължение. Само преди няколко седмици виждах тази война като едно приключение, но сега не е така. Усмихвам се, когато си спомням, че на интервюто за доброволец в контингента за Ирак ми казваха, че ми предстои едно почти околосветско пътешествие/!/. В Калифорния живея в пустинни условия и сега отново ще съм в пустинята при същите температури, може би само пясъците са по-различни. Ще мисля за всички вас, докато се пека под кувейтското слънце. Ще се видим след около шест месеца, до една година.

Ефрейтор Тайлър Бловелт

Войната е война, където и да е по света. Това е заключението на Тайлър, след като вече е жив свидетел на събитията в Залива. За него службата в армията и участието в тази война е нещо, което първоначално е било предизвикателство, но сега всички искат да възстановят мира и стабилността в региона.

Историята на участието на Тайлър във войната срещу Ирак, разбира се, не е толкова кратка. За него това е въпрос на традиция, това е въпрос на кръвна връзка.

Тайлър Бловелт е потомък на българския гвардейски музикант Стойо Крушкин, който емигрира в САЩ след Балканската война.

Стойо е роден през 1882 г. в софийското село Бистрица. Едва четиригодишен, остава сирак. По цял ден върви след военния духов оркестър и имитира музикантите. През 1890 г. майка му го праща в Първи гвардейски полк, в духовия оркестър. Тук започва да се обучава да свири на фагот и по-късно е зачислен като редовен военен музикант. За изпълнението си получава награда - нож, лично от цар Фердинанд I.

Като военен музикант участва в Балканската война, а след нея, заедно с колегата си Христо Серафимов, заминава за САЩ и поставя началото на американския дял на рода.

В Америка също е музикант и с фагота си участва в оркестъра на американския военен лагер "Смит".Основател е на негов оркестър - "Bulgarian Balkan Band" в град Стилстън - 1914 г.

Очевидно връзката на правнука с армията не е случайна, защото прадядото поставя само началото. Не е случайна и една друга връзка, която пряко кореспондира с влечението към музиката. Братът на Тайлър - Райън, е джаз музикант. Участва в концерти в Бразилия и е на път да се превърне в звезда в този елитарен музикален жанр. Комбинираните предпочитания към армията и музиката на Стойо Крушкин днес са се разпределили в двамата братя - ефрейтор Тайлър и музиканта Райън.

Няма коментари: