понеделник, 25 февруари 2008 г.

Публикация на Венцислав Жеков в Списание "Военноисторически сборник"

Заглавие на рубриката:”Културен експорт”

Български гвардейски оркестър в САЩ

След Балканската война бивш гвардеец емигрира в Щатите и основава там български оркестър.

Стойо Иванов Крушкин е роден през 1882 г. в с.Бистрица,Софийска околия.Едва четири годишен той остава сирак.Многобройното семейство се преместило да живее в софия,където майката се грижела за всички.Малкият Стойо,вместо да ходи на училище,или пазар,презпочитал да ходи по улиците на сталицата с гвардейския оркестър,който дефилирал със своята музика.

През 1890 г.майката пратила Стойо в Духовия оркестър на Първи гвардейски полк.Тук капел-майсторът-чех по произход-започнал да го обучава да свири на фагот.Стойо се ползвал от военно доволствие и гвардейски дрехи.Когато навършил пълнолетие той бил назначен като щатен музикант в Духовия оркестър на полка.

През 1910 година вече бил музикант в оркестъра.С него взел участие и в Балканската война.След края на войната заминал за Америка,заедно със своя съселянин и колега Христо Серафимов.Двамата се установили в Детройт-щат Мичиган.Денем работели в заводите “FORD” а вечер свирели в местните клубове.

През 1914 година двамата заминали за град Стилстоун-щат Пенсилвания.Балканската емиграция тук имала желание да създаде оркестър,който с музиката си да й напомня за родината.Инициативата поел Стойо Крушкин,който станал диригент на оркестър “BULGARIAN BALKAN BAND”,който имал голям успех не само в Пенсилвания,но и в други щати.

В тази музикална формация участвали музиканти от всички краища на България,имало и такива от град Прилеп.

През 1920 г. Стойо се завърнал в България и постъпил в оркестълра на Военното училище София.После работи в Народния театър.През 1923 г. заминава за Куба,от където по-късно,нелегално заминава за щат Флорида.Тук Стойо приема името на Христо Серафимов,който междувременно починал,и по този начин легализирал документите си за влизане в САЩ.

От тук заминава за гр.Сиракюз-щат Ню Йорк,където основава нов оркестър,който обаче нямал същия успех,както оркестър “BULGARIAN BALKAN BAND”.

През 1933 г. фалшивите документи на Стойо стават достояние на имигрантските власти и той напуска Америка.На следващата 1934 г.пак заминал за Щатите.В предградието на Лос Анжелос-Санта Ана,построил ресторант заедно с дъщеря си Флоранс/Цветанка/.Тук се сервирали изключително български национални ястия.

Стойо Иванов Крушкин умира на 13 март 1957 г.в гр.Лос Анжелос-щат Калифарния.Погребан е в единствените православни гробища,които били сръбски.

Няма коментари: